Prikbord

Een ding wat heel hoog op het wensenlijstje voor mijn nieuwe huis stond, was een prikbord. Een heel groot prikbord, waar ik alle kaartjes, foto’s, toegangskaartjes en andere leuke dingen op kan prikken. Ik wilde dat het liefst in de gang hebben, want het is vrij onrustig in de woonkamer. Nu hebben we een hele lange gang, die dus perfect is voor zo’n prikbord! Vriendlief vond het gelukkig ook een leuk idee, dus toen we een beetje geinstalleerd waren zijn we op zoek gegaan naar een prikbord. We deden een snelle meting, en bedachten dat het prikbord wel 200x100cm groot mocht zijn.

Een zoektocht op internet maakte duidelijk dat als je zo’n groot prikbord wilt kopen, dat toch wel heel veel geld kost. Dus de keus om het zelf te maken was snel gemaakt. Twee avondjes werk, wat frustratie en een stuk minder geld later is dit het resultaat: een prikbord van 180x120cm. Ik ben er zo blij mee, het is zo goed gelukt!

DSC_0082

 

Nu is het natuurlijk een beetje zonde als jullie voor de 2e keer het wiel uit moeten vinden. Dus ik deel graag met jullie hoe ik dit enorme prikbord heb gemaakt. Ik had dit alleen leuk bedacht met allemaal foto’s, maar halverwege vergat ik dat natuurlijk weer. Het was ook al aardig donker, dus niet echt goed licht voor foto’s. Dus het is deels met foto’s, en vooral zonder foto’s. Hopelijk is het toch duidelijk.

Wat heb je nodig (voor een prikbord van 180x120cm, maar het kan natuurlijk zo groot als je zelf wilt):

 • 3 Softboards, van 60x120cm
 • 2 metalen latten van 200cm
 • 3 randprofielen van 270cm (zie 2e foto hoe die er uit zien)

DSC_0056

DSC_0055

 

 • 12 inslagmoeren
 • 12 inbusbouten
 • 12 Carosserieringen
 • 12 Dopmoeren
 • 12 Afdekkappen voor bout

DSC_0068

 

 • Een lap vilt van 130x190cm
 • Textiellijm
 • Metaalzaag
 • Boormachine
 • Potlood
 • Schaar
 • Stanleymes

Zaag de metalen latjes op 170cm af.

DSC_0060

Je begint met het middelste softboard. Daarop meet je, op ongeveer 20cm vanaf de bovenrand en 30cm vanaf de onderrand, het midden van het bord uit (in de breedte, dus 30cm van beide randen).  Meet ook het midden van beide metalen latjes uit.

Boor 15cm aan beide kanten naast het midden een gat van 6mm, zowel in het softbord als in de metalen strips.

DSC_0063

Boor vervolgens aan iedere kant van de lat nog 2 gaatjes. Tussen ieder gat zit steeds 30cm (in totaal 6 gaten).

In de andere 2 softboards komen ook nog 4 gaten. Voor het bovenste latje: Meet 20cm van de bovenrand. 2 gaten, ieder 15 cm vanaf de zijrand. Voor het onderste latje: Met 30cm van de onderrand. 2 gaten, ieder 15 cm vanaf de zijrand.

Sla nu in alle gaten in de softboards de inslagmoeren.

DSC_0070

Schroef hier met de imbusbouten de metalen latjes aan vast, aan de andere kant doe je een ringetje om de bout en daar de dopmoer op. Als je het strak aandraait, verzinkt de inslagmoer mooi in het softboard. Haal hierna nog even de dopmoeren van de bout af, want dit is mooier om het vilt vast te maken.

Nu leg je het vilt aan de voorkant van het bord. Zorg dat dit mooi strak ligt. Maak met een stenleymesje kleine gaatjes op de plek van een moer.

DSC_0077

Lijm met de textiellijm het vilt vast. Zorg dat het vilt mooi glad blijft liggen. Draai hierna de dopmoeren weer op de inbusbout. Als je wilt kan je nu het afdekkapje voor de bout op de dopmoer doen (wij hebben dit uiteindelijk niet gedaan).

Het prikbord is al bijna af, maar voelt nog wat wiebelig. Tijd voor de lijst dus!

Knip de randprofielen op maat. Zorg dat ze een hoek van 45 graden worden. De buitenkant moet 180cm zijn. Een hoek van 45 graden kun je maken door een mal te maken van een rechthoekige driehoek: 2 zijdes van bijv 10cm, met een hoek van 90 graden hier tussen. Trek een schuine lijn tussen de 2 zijdes. De andere 2 hoeken zijn 45 graden.

Vouw het vilt om het bord en schuif het profiel op de rand van het bord. Trek terwijl je dit doet het vilt strak. Met tape kun je de hoeken netjes afwerken en je prikbord is klaar!

DSC_0085

Om hem op te hangen hebben wij aan de achterkant tussen de bouten aan het bovenste stripje ijzerdraad gespannen. Hieraan hangt nu het prikbord.

Bij de paperchase  hebben we geweldige punaises gevonden, voor nog meer prikplezier.

DSC_0087

DSC_0088

Laat je weten als je ook een prikbord hebt gemaakt? Ik ben benieuwd naar jouw versie!

10 gedachtes over “Prikbord

 1. Fijn he, zo’n groot bord om van alles op te hangen. Ik heb laatst zelf ook een soort van prikbord gemaakt door een groot canvas doek te nemen. Deze heb ik bekleed met een leuk stofje en daar prikken we nu van alles op. Heel veel plezier met het verder vullen van je bord!

 2. Hmms, dat lijkt me nu eens een geweldig plan voor onze lange kale muur in de gang! Maar waarschijnlijk een projectje dat op de lange baan geschoven zal worden… Ik ken mezelf :-)

 3. Pingback: Prikborden | Epsiej

 4. Pingback: Uiltje | Epsiej

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s