York

Na Sheffield zijn we met de trein verder gereisd naar York. We zaten in een fijn hotel, net buiten het centrum maar als we 1 brug overstaken waren we al in het centrum.

York is niet zo groot, maar heeft een mooi oud stadscentrum. We zijn er ruim 1,5 dag geweest en dat was precies lang genoeg. Ik denk dat we alle toeristische dingen wel hebben gedaan.

york 1

Er is een grote kerk (the York minster). De grootste gotische kathedraal van noord Europa. Het was indrukwekkend, zo groot en zo veel pracht en praal. Helaas was de toren dicht voor onderhoud en konden we die niet opklimmen.

Ook zijn we de eerste dag naar The York Dungeon geweest. Een soort museum waarin ze het duistere leven (straf, ziektes..) uit ongeveer 1400 lieten zien. Eigenlijk was het meer een theatershow: je loopt met een groep door verschillende kamers waar steeds door een acteur iets wordt verteld en uitgebeeld. Heel gaaf gedaan en iedereen uit de groep moest wel een keer naar voren komen als slachtoffer. Echt een aanrader als je in York bent, maar je moet wel tegen verklede mensen en schrikken kunnen.

York 6

We hebben er heerlijk gegeten bij Jamies Italian, jawel van Jamie Oliver. Nu dacht ik dat het een one-of-a-kind restaurant was, maar het blijkt een soort keten te zijn door Engeland. Het eten was echt super lekker, en zeker een aanrader!

De dag er na zijn we naar maar liefst drie musea geweest! Dat terwijl ik niet zo van musea hou, maar het was wel leuk.

De eerste was het Railway museum. Een gratis museum (waarbij ze je dan wel bijna dwingen een gift te geven) met treinen. In eerste instantie vonden we het wat tegen vallen, klein met maar een paar treinen met amper informatie. Maar we kwamen nog een hal tegen waar veel meer treinen stonden. Het was leuk, maar ik denk toch dat treinen meer een mannending zijn.

Als tweede gingen we naar Jorvik, een museum over Vikingen geweest. Het stond overal goed aangeschreven, wij vonden het wat tegenvallen. Helemaal voor de prijs die je er voor betaald. Je gaat in een soort achtbaankarretje door een “dorp”, een voice-over verteld over hoe de Vikingen leefden. Daarna is er nog 1 zaal met wat spulletjes uit die tijd en dat was het. Het meest interessant was een skelet waarop ze de verwondingen konden laten zien die hij heeft opgelopen voor zijn dood.

Tussendoor dronken we nog een kopje warme chocolademelk bij Yorks Chocolate Story. York is de stad waar Nestle en nog een groot chocolademerk (ik weet niet meer welke) vandaan komt. Je kan bij die winkel ook een rondleiding volgen, maar dat hebben we niet gedaan. De chocolademelk was natuurlijk verrukkelijk.

York 3

Hierna hebben we Clifford’s Tower en het York Castle Museum bezocht. Uiteraard moest er voor beide weer een toegangsprijs betaald worden, maar het is de moeite waard. Rondom Clifford’s Tower liepen enorm veel ganzen met kleine gansjes, super schattig.

York 4

Het York Castle Museum is heel leuk gemaakt. Ze laten allerlei kamers zien met spullen van lang geleden (verschillende tijdperken, 1200 -1800) en van nu. Ook is er een hele straat nagemaakt, waar je echte ouderwetse snoepjes en zeep kan kopen. Ik kan het niet goed omschrijven, maar het is leuk om te bezoeken!

York 2

We aten ’s avonds bij een India’s restaurant, Raj. Voor ons was dat een nieuwe ervaring en het was super lekker. Wel even een verrassing dat je ‘saus”, rijst en groente apart moet bestellen, en eventueel nog een Nanbrood. En ze hebben er iets te veel keus, terwijl je het meeste toch niet kent. Het was dus een beetje een blinde gok, maar wel geslaagd!

De dag erna zijn we verder gegaan naar Cambridge, maar daarover later meer!

4 gedachtes over “York

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s